Preventiva/Profilaksa ali ohranjanje zob in obzobnih tkiv

Profilaksa je postala v sodobni zobni praksi nenadomestljiva podpora. Znanstvene študije so pokazale, da lahko z njeno pomočjo  pričakujemo ohranitev lastnih zob tudi v visoko starost


Profesionalno čiščenje zob pomeni odstranitev vseh trdih in mehkih oblog in vseh zabarvanj. Ob tem so nam v pomoč sodobni pripomočki, kot je ultrazvok, "air-flow" oziroma peskanje (odstranjevanje zabarvanj z Na-bikarbonatom, vodo in zračnim pritiskom) in "perio-flow" (čiščenje parodontalnih žepov s posebnim za to namenjenim peskom, vodo in pritiskom). Po čiščenju sledi poliranje zobnih površin, kar zmanjšuje nadaljnja odlaganja oblog in kamna ter profesionalno svetovanje o pravilni ustni higieni.  Zobe se lahko prekrije z lakom z visoko vsebnostjo floura, kar učinkovito preprečuje nastanek kariesa. 


Odvisno od stanja, priporočamo, da postopek profilakse ponovite enkrat na 3 do 6 mesece.

ustnahigjpg

Kaj vključuje postopek preventive ali profilaksa?

  • Odstranjevanje mehkih in trdih zobnih oblog nad dlesnijo  Ultrazvočno odstranjevanje trdih in mehkih zobnih oblog, zobnega kamna nad dlesnijo. Trde zobne obloge tvorijo minerali v slini in mehke zobne obloge.
  • Odstranjevanje trdnih oblog pod dlesnijo - zobni kamen / luščenje in glajenje korenin   S pomočjo postopka "kiret" se seže pod dlesni in odstrani trde zobne obloge, ki povzročajo odmikanje dlesni od zoba in parodontalno obolenje.
  • Odstranjevanje zabarvanj s površine zob/peskanje Morebitna zabarvanja zob zaradi kave, čaja, vina, kajenja 
  • Zaščita obstoječih zob
  • Flouriranje zobnih in obzobnih tkiv/zaščita pred kariesom  
  • Poliranje zob  Z zobno polirno pasto in mehko polirno ščetko ter z ročnim glajenjem zobne površine v obzobnem žepku preprečimo ponovno zgodnje nalaganje zobnih oblog. 
  • Profesionalno svetovanjem glede ustne higiene.
Po potrebi izvedemo tudi zdravljenje parodontalnega stanja ali preobčutljivih zob