Storitve ustne higiene in preventive

Profesionalna ustna higiena je postala v sodobni zobni praksi nenadomestljiva podpora. Z njeno pomočjo lahko ohranimo zobe tudi v visoko starost ali celo vse življenje.

Nudimo vam celostne storitve ustne higiene in preventive na visokem nivoju; od diagnostike, terapije do ohranjanja zdravja zob in obzobnih tkiv.

Diagnostika

Popis meritev stanja vaših obzobnih tkiv (parodontalnega stanja) je osnovno izhodišče, na osnovi katerega načrtujemo vse nadaljnje potrebne postopke zdravljenja, ki nas vodijo do pravih rezultatov. Obenem pa nam ta meritev omogoča, da lahko kasneje ocenjujemo uspešnost vašega zdravljenja in uporabimo še dodatne metode in ukrepe, v kolikor so potrebni.

Ultrazvočna odstranitev zobnega kamna

Zobni kamen so trdovratne mineralizirane zobne obloge, v kateri se nahaja na milijone bakterij, ki lahko povzročijo lokalno vnetje okoli zob. Pomembno je, da ga vsaj enkrat letno profesionalno odstranite s pomočjo ultrazvoka in drugih za ta namen specialno izdelanih pripomočkov.

Zobni kamen  moramo odstraniti, ker s tem preprečimo nastanek zobne gnilobe. V kolikor se karies ne razvije zaradi dovolj flourida, pa zobni kamen lahko povzroči parodontozo, ki je glavni vzrok majavosti in izgube zob.

Airflow – peskanje in poliranje zob

Trdovratna zabarvanja, ki se s časom naberejo na površini vaših zob in jih z zobno ščetko ni več mogoče odstraniti, vam bomo v naši ordinaciji na nežen in varen način profesionalno odstranili. Po želji vam lahko zobe premažemo še s posebnim zaščitnim silicijevim premazom PerioShine, ki bo vašim zobem spet povrnil gladkost in mladostno belino.

Luščenje in glajenje korenin

Zobni kamen, ki se nabira na skritih mestih pod nivojem dlesni, je glavni krivec za nastanek in razvoj parodontalne bolezni (parodontoze).

Luščenje in glajenje zobnih korenin se izvaja,  kadar so parodontalni žepi globlji od 4 mm. Delo poteka z ročnimi inštrument – kiretami.  Po luščenju in glajenju doma spirate usta z ustno vodo s klorheksidinom, da se vneto področje čim prej zaceli. Rezultati so lahko vidni že po 1 mesecu.

V naši ordinaciji uporabljamo tudi Perioflow, znanega švicarskega proizvajalca EMS. Perioflow je dokazano učinkovit pri odstranjevanju oblog v parodontalnih žepih in enako oziroma bolj učinkovit od laserskega zdravljenja pri zdravljenju periimplantitisa.

Subgingivalno spiranje žepkov s klorheksidinom

Uspešnost zdravljenja parodontalne bolezni je neposredno povezana z uspešnostjo zmanjšanja patogenih bakterij v ustni votlini, zato za njihovo temeljito odstranitev poleg ultrazvoka in laserja uporabljamo tudi klorheksidin, ki se je izkazal za izredno učinkovit način odstranjevanja.

Fluoriranje zob

Z nanašanjem koncentriranega fluora na zobe preprečujemo razvoj kariesa pri otrocih in tudi odraslih. Fluoriranje izboljša odpornost sklenine na kislino in tudi zdravi preobčutljive zobne vratove. Premaz je smiseln po čiščenju zobnega kamna, saj na tak način dosežemo največji učinek. Priporoča se premaz dvakrat letno.

Zalivanje fisur

Nastanek zobne gnilobe lahko preprečimo tudi z zalivanjem fisur (vdolbinice in jamice na zgornji ploskvi kočnikov in včasih tudi ličnikov) s tekočim materialom. Zob najprej strojno oščetkamo, ga osušimo, jedkamo s kislino in dobro izperemo. Na tako pripravljeno površino nanesemo v področje fisur bel material v tekoči obliki.

Meritve obzobnih žepov

Za ocenjevanje krvavenja dlesni uporabljamo dva načina meritev obzobnih žepov. Za oceno sulkusne krvavitve s parodontalno sondo naredimo le rahel poteg okoli zoba in če dlesen zakrvavi pomeni, da je prisotno vnetje. Tako lahko zelo hitro ocenimo stanje naših dlesni. Ta način vedno uporabimo med higiensko fazo.

Drugi daljši način je merjenje vsakega zoba na šestih mestih, kjer z natančnimi meritvami ocenimo, koliko je določeno mesto prizadeto. Meritve obzobnih žepov nam povedo kako zdrave in čvrste so naše dlesni in kje so obolela mesta, na katera moramo biti še posebej pozorni.

Premazi proti skelenju

Skelenje preprečimo s posebnimi premazi in laki, ki jih nanašamo na poškodovani del zoba in s tem zaščitimo površino zoba.

Redna vzdrževalna higienska faza

Da bi nastanek in razvoj parodontalne bolezni preprečili, naše paciente vključimo v naš “profilaktični program”. Tako poskrbimo, da njihovi zobje ter obzobna tkiva postanejo in ostanejo zdravi. Z rednimi kontrolami najmanj enkrat letno, profesionalno in temeljito odstranitvijo zobnega kamna, poliranjem zob in remotivacijo pravilnega vzdrževanja ustne higiene, uspešno pomagamo našim pacientom ohranjati ustno zdravje na najvišjem možnem nivoju. To pa sistemsko vsekakor vpliva tudi na splošno zdravje in počutje, česar nikakor ne smemo pozabiti!

Pri “rizičnih pacientih” , torej tistih, ki so parodontalno bolezen že kdaj imeli, ali pri pacientih, ki imajo druge sistemske bolezni, ki negativno vplivajo na ustno zdravje, redne preglede predlagamo pogosteje, po navadi na 3, 4 ali 6 mesecev, odvisno od stopnje ogroženosti in od uspešnosti in temeljitosti vsakodnevne ustne higiene.

Beljenje zob

Zobje se lahko hitro zabarvajo in izgubijo naravno barvo. Lahko je barva zob zaradi določene stopnje mineralizacije temnejša, kot bi si želeli. Beljenje zob je pogost in enostaven postopek, ki nam posvetli barvo naravnih zob. S tem dosežemo mlajši in atraktivnejši nasmeh. Tak nasmeh ne izžareva le zdravja in lepote, ampak prispeva tudi k večji samozavesti posameznika.

  V naši ordinaciji nudimo več vrst beljenja zob:

◾Home bleaching: uporablja se belilno sredstvo, ki vsebuje 10-20% KARBAMIDPEROKSID. Pacienti ga lahko sami doma aplicirate v individualno izdelano opornico po naših navodilih. Opornico nosite vsak dan 6-8 ur, navadno nekaj dni. Postopek ponavljate do želenega odtenka zob. Postopek beljenja lahko ponovite vedno, kadar se vam barva zazdi temnejša.

◾Chairsaid/powerbleaching: poseg se opravlja v ordinaciji in traja 1-1.5 ure. Uporablja se belilno sredstvo, ki vsebuje 35-40% vodikov peroksid, ki se direktno aplicira na zobe, dlesni pa prekrijemo z zaščitnimi premazi, ki se po postopku odstranijo. (OpalescenceBoost).

◾Lasersko beljenje: poseg se opravi v ordinaciji in traja 1-1.5 ure. Laserska svetloba aktivira belilo. Učinek je podoben Powerbleachingu. ◾Beljenje zdravljenih zob (notranje beljenje): belilni gel se aplicira v prostor, ki je kasneje predviden za zalivko. Po 48 urah postopek po potrebi ponovimo.

Perioshine

Kljub rednemu vsakodnevnemu čiščenju zob še vedno ostajajo skrita mesta, kamor ščetine vaše zobne ščetke ne sežejo, zato tam bakterije in ostanki hrane zastajajo. S časom se iz tega razvije zobni kamen, ki ga ne morete odstraniti sami. Zato vam svetujemo, da nas obiščete vsaj enkrat letno, saj lahko tako najlažje preprečimo nastanek parodontalne bolezni. Po potrebi vam bomo odstranili zobni kamen, spolirali vaše zobe, za preprečitev razvoja kariesa jih bomo premazali s fluoridnim premazom. Kot dodatna preventiva ter za večjo gladkost zob in belino vašega nasmeha lahko na vašo željo na njih nanesemo še poseben silicijev premaz (PerioShine), ki na površini zob ustvari tanko gladko oblogo, ki otežuje zobnemu plaku, da bi se prijemal na vaše zobe, zobem pa spet povrne mladostni sijaj in belino.

Imate dodatno vprašanje? Pišite ali pokličite!

Kje nas najdete?

Ustna Higiena, Blaž Kuliš,  Korenčanova 34, 1000 Ljubljana

T: 01 519 82 10
M: 031 417 474
E: blaz.kulis@zobna-higiena.si